Een individueel traject start met een intakegesprek. In dit gesprek wordt de hulpvraag in kaart gebracht en worden persoonlijke doelen vastgesteld. Hoelang de behandeling duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. We proberen altijd zo snel mogelijk weer misbaar te zijn. Dit bereiken we door niet alleen het kind, maar ook de ouders en leerkracht van concrete tips te voorzien.
Er wordt standaard gestart met drie sessies. Hierna wordt gezamenlijk geëvalueerd en worden eventuele nieuwe afspraken gemaakt.
Individuele begeleiding is er bij E-Motion voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen van 5 t/m 25 jaar die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.
De individuele begeleiding bij E-Motion is op basis van Psychomotorische Therapie (PMT). Het werkterrein van de psychomotorisch therapeut ligt op hetzelfde vlak als dat van een psycholoog. Het verschil met een psycholoog is dat die voornamelijk praat met mensen, terwijl een psychomotorisch therapeut een groot deel van de tijd spellen en oefeningen aanbiedt. De spellen lijken deels op oefensituaties uit het bewegingsonderwijs of sport. Ook kunnen er oefeningen aangeboden worden ten aanzien van de ervaring en beleving van het eigen lichaam. Denk bijvoorbeeld aan concentratie- of ontspanningsoefeningen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van drama, zoals bijvoorbeeld rollenspellen en toneelstukken. Het scala aan mogelijkheden van de psychomotorisch therapeut is groot. Per behandeling wordt er gekeken om welk kind, jongere of jongvolwassene het gaat en wat het beste aansluit bij de persoonlijke hulpvraag. Er worden positieve ervaringen opgedaan ten aanzien van gevoel, gedachten en gedrag.
PMT biedt voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen een leuke en uitdagende plek om te experimenteren.
Ouders van een jongen van 12 jaar
"Onze zoon is zo ontzettend aan het groeien! Hij ging vorige week helemaal alleen naar de winkel, iets dat hij maar niet durfde. Hij gaat helemaal alleen op de fiets naar voetbal (wij vinden het eng maar hij fietst super stoer en heel goed er naar toe). Het lijkt wel alsof hij beter op de wereld geland is, niet zo afwezig, niet meer op afstand maar meer deelnemer aan. Hij gaat nu voorop waar hij voorheen achter ons aanliep. Zo geweldig om te zien. Ook wij lopen te stralen. PMT was het juiste duwtje in zijn rug dat hij nog nodig had. Wat zijn boosheid betreft gaat het echt heel goed. Hij had op voetbal een vervelend akkefietje, kinderen waren boos op hem omdat ze vonden dat ze door hem een spelletje verloren hadden bij de training. Normaal gesproken was onze zoon heel boos geworden, gillen, schelden en weglopen. Nu was hij verdrietig geworden, was naar de kant gelopen. De trainer had hem getroost en gesteund. Wat onze zoon erg prettig gevonden had. Nu gaat het heel goed bij voetbal en krijgt het met regelmaat een compliment van zijn teamgenoten."